nedeľa 7. decembra 2014

Advent v ŠKD

Deti z triedy Nemovej navštívili oddelenia prváčikov a druhákov,
kde ich oboznámili so zvykmi a tradíciami Vianoc.
Čítali im o Adventnom venci,o význame sviec prečo sa zapaľujú, ale čo aj znamenajú,ale aj iné zaujímavosti z Adventného obdobia.





Ďalšie zvyky a tradície 
1. Prestieranie navyše - v niektorých rodinách sa doteraz prestiera pre jedného človeka navyše, aby sa mohol pohostiť pocestný. Je to symbol milosrdenstva.
2. Veštenie z jablka - ak sa po rozkrojení jablka objaví hviezdička, znamená to zdravie a šťastie, krížik znamená chorobu a smrť.
3. Veštenie z orechovej škrupiny - do jednej orechovej škrupiny vložia dievčatá malú sviečku za seba a do druhej za svojho milého, zapália ich a nechajú plávať na vode. Ak sa škrupiny stretnú, znamená to, že sa milenci zoberú a rozchod nastane, ak sa škrupiny nestretnú.
4. Orechy v kútoch príbytkov - po večeri ich do každého kúta miestnosti rozhádže najstarší člen rodiny, aby bola v dome hojnosť počas celého roka.
5. Šupiny z kapra vložené do peňaženky - majú zabezpečiť, aby ste počas nasledujúceho roka netrpeli núdzou a aby sa vám peniažky len tak sypali...
6. Krížik medom na čelo - hlava rodiny ho urobí každému členovi rodiny, aby ho anjeli ochraňovali po celý rok.
7. Do štedrovečernej vianočky alebo koláča sa zapečie minca. Kto ju nájde, bude zdravý a bohatý po celý rok. Je to alternatíva ku schovávaniu peňazí pod obrus alebo ku šupinke z kapra vloženej do peňaženky.

pripravila:blog a text A. Vrábeľová
foto:M.Czikóová

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára