pondelok 15. decembra 2014

ADVENT - Tematický týždeň v tr. Maťka a Kubka a Smajlíkovej - pondelok

Smajlíkovia a Maťkovia-Kubkovia na VIANOČNOM ZVYKOSLOVÍ GEMERA-MALOHONTU v múzeu
 Posledný týždeň v ŠKD pred vianočnými prázdninami pripravili p. vych. Némethová a Suňaiová tematický týždeň prepojený aktivitami k obdobiu ADVENTU. Dnes 15.12 popoludní sme sa preto druháci zo Smajlíkovej triedy a triedy Maťka a Kubka zúčastnili na prednáške Vianočné zvykoslovie v Gemersko-malohontskom múzeu.
Usadili sme sa v miestnosti stálej expozície História výtvarného umenia. Privítala nás p. riaditeľka múzea a etnografka PhDr. Oľga Bodorová, ktorá nám vo svojej prednáške priblížila  Vianočné zvyky a tradície regiónu.
Podujatie múzeum poriada každoročne v predvianočnom období. Zamerané je na vianočné a novoročné tradície a zvyky v regióne Gemer-Malohont, viažúce sa na advent a Vianoce.
 Advent je obdobím plným očakávaní na príchod Spasiteľa, ale aj obdobím tajomna a povier, či prípravy tradičných jedál a pečiva. Dávno zabudnuté, a predsa trvale prítomné, sú predvianočné zvyky a predstavy ľudu, ktorý odpradávna žil v tomto regióne. Moderný svet čoraz viac mení kultúrne dedičstvo spojené s prípravou vianočných sviatkov. Našou snahou je pozastaviť sa a priblížiť tradície hlavne mladej generácii.

Naše deti boli veľmi šikovné, sama p. Bodorová bola prekvapená, že čo všetko vedia o advente, keď im kládla otázky.
 Vstupné bolo : 0,50 eur

Pripravila : text, foto, blog - R. Suňaiová

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára